Picture
Vodní dýmky lze dělit podle různých parametrů. Nejpoužívanější dělení v našich krajích je dle výšky vodní dýmky. Ve většině internetových obchodů najdete kolonky „malé“ „střední“„velké“ „extra velké (XXL)“ vodní dýmky. Logicky bývá pravidlem, že čím vyšší dýmka, tím více stojí. Neplatí to však dokonale, rovněž záleží na materiálu těla i vázy, kvalitě zpracování, nápaditosti dýmky apod. Kvalitní a
nápaditá střední dýmka se tak může cenově vyrovnat klidně i dýmce z kategorie XXL.

Nepravdivou pověrou je, že dýmky z kategorie XXL (dýmky přes 100cm) jsou při kouření daleko nestabilnější neždýmky malé. Opak je pravdou. Velmi velké dýmky bývají zejména díky větší hmotnosti vysoce stabilní. Tvůrci dýmek v poslední době tomuto účelu přizpůsobili i tvar některých váz. Na dnešním trhu tak najdete vázy i s velmiširokou základnou, u kterých je náhodné převržení prakticky vyloučeno (ukázka vázy).

Naopak jsou to malé dýmky, u kterých je převržení při kouření pravděpodobnější (jsou relativně lehké a mívají podstatně kratší hadice, ze kterých se musí kouřit opatrněji, aby nedošlo k nechtěnému převržení).

 Další možné dělení je dle zeměpůvodu. Právě různorodost zboží dělá každý trh zajímavým, a proto i výrobci v jednotlivých zemích vyrábějí své specifické typy vodních dýmek. Zkušený znalec, který se už delší dobu pohybuje v oblasti vodních dýmek, pozná, zda se jedná o dýmku vyrobenou v Egyptě, Turecku, Sýrii či Číně. Egyptské dýmky jsou u nás velice populární a jsou k dostání prakticky v každém internetovém obchodě.





Leave a Reply.