Picture
Jako nováček v oblasti vodních dýmek bych si tabák jistě vybíral ne podle značky, ale podle příchutě. Dnes na trhu existuji příchutě, které by mě ani nenapadlo, že výrobci tabáků do vodních dýmek někdy vyrobí. Ať již se jedná o tabáky s příchutí různých alkoholů, oříšků či koření. Každý z nás má jiné chuťové buňky, takže nelze říci, že jedna příchuť je lepší než druhá. Ovšem pokud bereme příchutě tabáků subjektivně, pak to lze říci. Ne každá příchuť je dle mého soudu povedena, ba dokonce některé tabáky jsou pro mě nekouřitelné (např. tabák Earl Grey mi přijde naprosto nepoužitelný). Pokud se nebudu za sebe uvažovat Earl Grey, pak ostatní tabáky mohu prohlásit za vhodné do vodních dýmek. 
 
Jako začínající kuřák a čerstvý majitel vodní dýmky si chcete uchovat čistotu dýmky po co možná nejdelší dobu. Vyhněte se tedy prosím následujícím tabákům, které vaši dýmce předají silné aroma na velmi dlouhou dobu, takže každá další dýmka bude chutnat jako právě ten tabák, který to způsobil. Rozhodně se vyhněte kávě (El Nakhla). Tento tabák nedostanete jenom tak z vaší dýmky a může to trvat i měsíce - skutečně i po jedné dýmce se toto stane. Dalším velmi intenzivním tabákem je skořice. Zde doba zanesení je daleko kratší než u kávy, avšak pokud nejste velkým milovníkem tohoto koření a nechcete ho další spoustu dýmek cítit, pak ho vynechte. Alespoň do prvního vymytí hadice, což rozhodně prvních 50-100 dýmek nedělejte, pokud vaše hadice není vyplachovatelná vodou - jakmile to jednou uděláme, proces vyplachování budete muset dělat častěji (více informací o čištění hadic naleznete ve článku "Jak na čištění hadic. Lze každou hadici vyplachovat vodou?"). Zkuste se také vyhnout příchutím: karamel, Earl Grey (skutečně pro mě nekouřitelný), Tropicana, Tmavý ovocný mix. Tyto příchutě posléze zkusit můžete, avšak neničte si pro začátek dýmku těmito silně aromatickými tabáky, které se intenzivně usadí ve vaší dýmce - vždy se jedná o tabáky El Nakhla. Od značky Nakhla volte zpočátku raději jemnější ovocné příchutě, které Vás žádným dramatickém aroma hned od začátku od vodní dýmky neodradí. Tabáky Al Fakher či Prince nemají tak agresivní aroma a jsou tedy vhodné a velmi příjemné i ve svých silnějších příchutích.

Začínající uživatele si často stěžují, že je vodní dýmka škrábe v krku. Toto je způsobeno mnoha faktory, mimo jiné i volnou tabáku. Z tohoto pohledu tedy pro začátek lze volit raději z jemných příchutí jako jsou - El Nakhla: Meruňka, Višeň, Dvě jablka či Broskev (je více aromatická, ale příjemná). Od Al Fakher to je například: Červené jablko, Meloun s mátou či Černý hrozen nebo Zlatá jahoda. Z tabáků Prince to jsou klidně veškeré příchutě - tabák je koncipován jako jemnější a určený pro chuť a požitek.

Vyzkoušejte některé z nich a sami uvidíte...





Leave a Reply.