Picture
1. Tělo vodní dýmky (jiný název srdce vodní dýmky)

Tělo vodní dýmky je hlavní součástí a tvoří základ celé dýmky. V dnešní době se můžeme setkat nejčastěji  s plechovými těly. Vodní dýmky s tímto tělem jsou nejrozšířenější v České republice i po světě z důvodu dobré ceny. Vodní dýmky mohou mít své ocelové tělo dekorované ozdobami z plastu. Někdy je dokonce tělo tvořeno celé z plastu (kde vznik těchto dýmek byl spíše v rukách designerů než skutečných uživatelů vodních dýmek). V Evropě jsou k dostání ale i těla dřevěná (trubka uvnitř je samozřejmě kovová), příkladem je kvalitní dýmka Aladin z fotky vedle tohoto textu. Úzkou skupinu pak tvoří těla vyrobená z masivu kovu (nejčastěji mosaz, občas ocel či kombinace více kovů). Tyto dýmky jsou výrazně těžší, výrazně dražší a patří do sekce profesionální kategorie (pro denní frekventované užívání). 

Dále okrajově najdeme vodní dýmky vyrobené z moduritu, keramiky či ze skla, avšak tyto dýmky jsou určené převážně na okrasu než na skutečné používání.

Celokovové vodní dýmky, zejména větších velikostí, zpravidla bývají složené z více částí spojených závitem. Ono přeci jenom vyvrtat např. 60 cm do válečku mosazi není lehká záležitost, proto je konstrukce z více dílů častá (i když ne absolutním pravidlem). Doporučuji takovou dýmku jednou složit a nechat ji být, což je pro dýmku a její trvanlivost prospěšnější než častá demontáž na jednotlivé kousky (stojí hodně peněz, tak proč ji opotřebovávat zbytečně jinak než kouřením).

Je bohužel smutné, že takto na závity se poslední dobou dělají i plechové dýmky, kde k tomu není závažný důvod jako u celokovových. Zbytečně to komplikuje konstrukci dýmky a zvyšuje riziko, že se některý díl či závit používáním zničí. Čínské typy dýmek to mají od svého prvopočátku, kdy Egyptu okopírovali první vzor, a jsou tak v drtivé většině vyráběny dodnes. 

Egyptské dýmky v posledních letech začínají také někdě znovu prosazovat závity do těl dýmek, což může být stejný problém. Na druhou stranu, pokud se dýmka jednou sešroubuje a bude dobře v závitech těsnit, pak není důvod k vážným obavám. 

 2. Váza vodní dýmky

Dobrá váza pro vodní dýmku je ta, která pojme dostatečné množství vody pro chlazení a zároveň je stabilní. Není až tak rozhodující, jestli je vyrobena ze skla, plastu, moduritu či kovu. Ovšem je nepsaným pravidlem, že váza k tradiční vodní dýmce by měla být ze skla, a naštěstí většina vodních dýmek v České republice skleněnou vázu skutečně má. V dnešní době převažují stále klasické vázy, do kterých se nasouvá tělo vodní dýmky pomocí gumového těsnění, a takovéto řešení dýmky považuji za tradiční a jedno z nejlepších. Tvrzení některých lidí, že zanedlouho těsnění odejde a že tedy vázy se závitem jsou daleko lepší, je mylné a nepodložené. Gumové těsnění na tělu vydrží klidně spoustu let. Zpravidla má stejnou životnost jako celá vodní dýmka (pokud máte problém s vyndáváním a zandáváním těla do vázy, přečtěte si náš článek „Jak správně vyndávat tělo vodní dýmky z vázy“). Pouze někteří uživatelé nemají takovéto těsnění rádi, protože vytahování a zandávání těla dýmky do vázy je pro něproblematické a pohodlnější je pro ně závit.

Vázy se závitem jsou tedy druhým hlavním typem. Buď je závit přímo na skle, nebo je použit nějaký plastový či kovový adaptér vsazený do hrdla vázy a závit je na něm. Takové vázy se montují k tělu dýmky sice pevněji, ale šroubování trvá déle než vsunutí klasického těsnění a při nešetrném zacházení se opotřebují rychleji než gumové těsnění. Výhodou je pevný spoj (váza z dýmky jen tak neodpadne i po naplnění vodou), nevýhodou zejména výrazně vyšší cena náhradních váz se závitem.

Některé ze starších typů vodních dýmek (třeba starší řady Aladin) měly vyrobeny vázu z oxidového skla. Takové sklo je velmi tenké, váza je lehká, avšak docházelo k velmi snadnému rozbití vázy. Pokud uživatel dýmky např. lehce bouchnul s vázou někde o stůl a myslel si, že váza je v pořádku, mohlo se stát, že během kouření za pár dýmek odpadl při kouření díky vibracím vody kus skla. Osobně jsem tento problém také zažil.

Výrobci vodních dýmek nyní již používají, jak já říkám, tzv. poctivé pivní sklo, se kterým spíše rozbijete stůl než samotnou vázu. Váza je sice těžší, ale když vázu vezmete do ruky, tak je cítit, že jste vlastníkem skutečně pořádného kusu skla a ne nějaké plastové náhražky.

3. Hadice

Hadice k vodním dýmkám můžeme rozdělit podle typu materiáluči délky. Kratší hadice jsou určeny pro menší vodní dýmky z důvodu nízké váhy a snížení rizika převrácení vodní dýmky hadicí. Delší jsou pro střední, velké a ty největší dýmky. Zpravidla na trhu se neobjevují delší hadice než 220 cm, přičemž tako extrémní délka už má negativní vliv na chod dýmky. Optimální velikost pro střední dýmku je 150 -165 cm, pro větší od 165 - 185 cm.
 
Obvyklá hadice se skládá z násady pro ústa, která je zakončená kovovým vyústěním. Na druhém konci je dřevěná násada, která se pomocí gumového těsnění zasouvá do vodní dýmky. Tělo hadice je tvořeno nejčastěji umělou gumovou látkou, pod kterou je namotaný drát zpravidla vystlaný buničinou. Tím se hadice stávají "nevyplachovatelnými", protože by se buničina mohla rozmočit a různě nabobtnat a drát by mohl začít rezivět; on i bez výplachu drát začne časem rezivět, protože proudící vzduch je vlhký a drát není nijak ošetřen proti korozi (pozn. autora: pokud natáhnete drát, který je uvnitř hadice, připravte si rovnou plochu o desítkách metrů - drát v hadici je skutečně velmi, ale opravdu velmi dlouhý).

Dále můžeme koupit hadice vyrobené z pravé velbloudí kůže - standardně se do ČR nedováží, ale jde je zakoupit přímo v Egyptě. Barva těla hadice je zpravidla hnědo-šedivá a dřevěná násada do úst bývá delší a širší. Po dlouholetém testování jsem nenašel velký rozdíl mezi komerční hadicí a hadicí z velbloudí kůže. Nikdo vám nedoporučí hadici z velbloudí kůže vypláchnout vodou. Nevěřte mu. Pokud to bude skutečně neúnosné, zkuste si přečíst náš článek  „Jak na čištění hadic. Lze každou hadici vyplachovat vodou?

4. Tácek

O tácku snad není potřeba psát mnoho slov. Pokud chcete zakoupit dýmku střední či větší velikosti, pak koukejte, aby měl tácek odpovídající velikost - nesmí být prostě hodně malý :-). Vždycky jsem byl zastáncem tácků, které jsou nasazovací na vodní dýmku. Je pravdou, že pokud připravujete uhlíky atd., je to skutečně pohodlné vzít rychle tácek z dýmky a připravit na něm uhlíky, či je rozfoukat. Ovšem moje poslední dýmka, kterou nyní používám, má tácek napevno a z dýmky ho mohu sundat vyšroubováním horní části těla vodní dýmky. Zezačátku jsem to nenáviděl, ovšem po krátké době se člověk přizpůsobí a jakmile budu pořizovat novou dýmku, bude mi jedno, jestli tácek lze volně sundat či nikoliv. Nebude to pro mě rozhodující  faktor.

5. Korunka (jiné názvy hagar, kotel, kotlík)

Korunka patří mezi nejdůležitější součásti vodní dýmky. Prostě bez pořádné korunky si dobrou dýmku nikdy nepřipravíte. Korunky jsou zpravidla vyrobeny z keramiky (můžeme najít kovové či skleněné), která je následně glazurována buď přírodní glazurou, nebo barevnou. Barev, tvarů, druhů a provedení korunek je nespočetně mnoho, ovšem jak má vypadat ta správná korunka? Měla by být hluboká. To je základ dobré korunky pro přípravu skvělé dýmky. Měla by odolat velkým teplotám tak, aby se nemohlo stát, že během kouření korunka praskne, což je běžné u světlých keramik.
Existují více-hlavé korunky, které ovšem nejsou moc vhodné pro kouření.

6. Tarbuš (příslušenství)

Tarbuš je obvykle volitelné příslušenství vodní dýmky, které má dva účely. Jeden je ochrana uhlíků proti větru při kouření venku a druhý je zvýšení teploty okolo korunky, např. když již máme menší uhlíky či předehříváme korunku na začátku kouření. Tarbuše jsou zpravidla vyráběny z plechu s okrasnými průduchy. Existují i skleněné tarbuše.

7. Těsnění váza

Spojitel těla vodní dýmky a vázy. Přesné těsnění je velmi důležité pro dlouhou životnost tohoto těsnění i pro správný chod dýmky. Těsnění je vyrobené z gumy a existuje velká řada různých velikostí.

8. Těsnění hadice

Těsnění vyrobené z gumy (měkké či tvrdé) pro utěsnění hadice. Rozměrů je pouze několik málo a zpravidla jsou velmi podobné, často zaměnitelné pro většinu vodních dýmek.

9. Těsnění korunka

Prakticky unifikované těsnění vyrobené z gumy (měkké či tvrdé) pro utěsnění korunky na tělo vodní dýmky. Sedí téměř na všechny vodní dýmky v jediném rozměru, pouze na některé čínské dýmky s úzkým hrdlem patří těsnění zvláštní tlusté.

(Jste-li čtenářem našeho seriálu Začínáme... pokračujte na další článek "Nákup mé první vodní dýmky")




Leave a Reply.